Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Οι κορυφαίες στιγμές της επιστήμης για το 2014

Οι κορυφαίες στιγμές της επιστήμης για το 2014

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014, 21:49


Εκατοντάδες σημαντικά επιτεύγματα καταγράφονται κάθε χρόνο, στη διαρκή μάχη των επιστημόνων να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής και να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της πανανθρώπινης γνώσης.

Το περιοδικό «Science» αξιολόγησε τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της επιστήμης για το έτος 2014, που αναμένεται να αποτελέσουν κληροδότημα για τη συνέχιση της έρευνας και παρουσιάζει το top-10:

Ο Philae κατακτά το διάστημα

Η προσεδάφιση της ρομποτικής διαστημικής συσκευής Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο θεωρείται ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2014.

Η αποστολή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που σημειώθηκε τον Νοέμβριο αποτελεί την πρώτη επιτυχή απόπειρα να προσεδαφιστεί ρομπότ σε κομήτη/

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες αργότερα το Philae «κοιμήθηκε», λόγω έλλειψης ηλιακής ενέργειας.

Ωστόσο, τα ερευνητικά που πρόλαβε να στείλει αναμένεται να εμπλουτισθούν στο άμεσο μέλλον, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στη φύση των κομητών, αλλά και στις απαρχές του ηλιακού συστήματος.

Ήδη, τα όργανα της «Ροζέτα» έχουν εντοπίσει νερό, μεθάνιο, υδρογόνο και άλλα πιο σπάνια οργανικά στοιχεία στον κομήτη. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο μερικοί κομήτες που μετέφεραν νερό και οργανικά μόρια πέφτοντας κάποτε στη Γη, συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να θέσουν σε κίνηση την αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη.

Τον Αύγουστο του 2015, η «Ροζέτα» θα φθάσει στο απόγειο της αποστολής της, καθώς η τροχιά του κομήτη θα τον φέρει στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο.



Οι δεινόσαυροι... έγιναν πουλιά

Μία σειρά από πρόσφατες επιστημονικές εργασίες απέδειξε τη μεταμόρφωση ειδών δεινοσαύρων σε πουλιά, ρίχνοντας περισσότερο φως στο πώς πραγματοποιήθηκε η εξελικτική μετάβαση, που επέτρεψε στα νέα είδη να επιβιώσουν μετά τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια και σήμερα πια να κυριαρχούν στους αιθέρες.



Το αίμα... ελιξήριο νεότητας

Αίμα από νεαρά ποντίκια μπορεί να αναζωογονήσει τους μυς και τον εγκέφαλο γερασμένων ποντικιών, όπως αποκάλυψε η επιστημονική έρευνα. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή όπου ασθενείς με Αλτσχάιμερ λαμβάνουν πλάσμα αίματος από νεαρούς δωρητές.

Ρομπότ που αυτενεργούν

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα μικροσκοπικά ρομπότ και το κατάλληλου λογισμικού τους, που επιτρέπει σε «σμήνη» από αυτά να συνεργάζονται αυτόνομα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.



«Απομίμηση» ανθρώπινου εγκεφάλου

Κατά το 2014 δημιουργήθηκαν τα πρώτα μεγάλης κλίμακας «νευρομορφικά τσιπ» που μιμούνται την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.



Στο δρόμο για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη δίνει η ανάπτυξη δύο διαφορετικών μεθόδων, από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, για την καλλιέργεια στο εργαστήριο κυττάρων παρόμοιων με τα κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.



«Έργα τέχνης» 40.000 ετών

Ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της Ινδονησίας, έργα συμβολικής τέχνης, ηλικίας 35.000 έως 40.000 ετών, που είναι εξίσου παλαιά με σπηλαιογραφίες στη Δυτική Ευρώπη.



Διέγραψαν μνήμες και δημιούργησαν νέες

Επιστήμονες κατάφεραν να χειραγωγήσουν τη μνήμη ποντικιών, μέσω οπτογενετικών μεθόδων (έλεγχος της νευρωνικής δραστηριότητας με ακτίνες φωτός), επιτρέποντας να σβηστούν πραγματικές αναμνήσεις και να «φυτευτούν» άλλες πλασματικές.



Μίνι δορυφόροι στην υπηρεσία της διαστημικής έρευνας

Απεστάλησαν στο διάστημα φθηνοί μίνι δορυφόροι CubeSat, διαμέτρου μόλις δέκα εκατοστών, που άρχισαν να συμβάλουν στην επιστημονική έρευνα.



Το βακτήριο φέρνει... νέα ζωή

Ζωή με νέους όρους φιλοδοξεί να δημιουργήσει η επέκταση του γενετικού αλφαβήτου με την τροποποίηση ενός βακτηρίου (E.coli), ώστε να περιέχει δύο πρόσθετα νουκλεϊκά οξέα Χ και Υ, πέρα από τα συνήθη «γράμματα» G, T, C και Α του γενετικού κώδικα του DNA.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014, 21:56
πηγή

Kυκλοφορεί και καταγράφει τα πάντα;

Αγκάθι - Γέρνω

Γιώτα Νέγκα - Θέμης Καραμουρατίδης - Αγάπη στις επαναλήψεις - Official Lyric Video 

Γιώτα Νέγκα - Θέμης Καραμουρατίδης - Ευθεία Γραμμή - Official 

 

Βαρέθηκα!

Νικόλας Άσιμος - Βαρέθηκα (HQ) 


Δημήτρης Μητροπάνος - Ο Άμλετ της Σελήνης

Δημήτρης Μητροπάνος - Ο Άμλετ της Σελήνης 

 

Όταν το Ιερό μυστήριο του γάμου γίνεται "παράσταση"

Ήθελε η νύφη φωτογραφία πάνω στο άλογο και δείτε τι έπαθε

Ηθελε η νύφη φωτογραφία πάνω στο άλογο και δείτε τι έπαθε
Ο γάμος επειδή ακριβώς είναι ένα γεγονός που συγκεντρώνει όλα τα φλας επάνω του, είναι και πιο πιθανό να βγει κάτι καλό από αυτά τα βίντεο ή τις φωτογραφίες! Η νύφη της παρούσας ιστορίας ήταν ρομαντική! Και μέσα στον ρομαντισμό της είπε «να μην κάνω και μία φωτογράφηση στην θάλασσα με ένα άλογο;»
Τι πιο όμορφο και ρομαντικό;
Έλα όμως που δεν είχε την ίδια άποψη και το άλογο που δεν καταλάβαινε από ρομαντισμούς, κάμερες, φώτα και μακιγιάζ.
Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την φωτογράφηση και η νύφη καβάλα στο άλογο, το άλογο θύμωσε και την συνέχεια την φαντάζεστε! Γλύτωσε με λίγες μελανιές η νύφη και σίγουρα αυτήν την της φωτογράφιση θα την δει πολύ κόσμος περισσότερος από ότι περίμενε!

πηγή

φουσκώνει το κεφάλι του με αέρα

Ο σκοπός του διαβάσματος να είναι η εφαρμογή στον ίδιο μας τον εαυτό – Μακαριστός γέρων Παΐσιος Αγιορείτης.

Άγιος Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης
Ο σκοπός του διαβάσματος να είναι η εφαρμογή στον ίδιο τον εαυτό μας, και όχι να αποστηθίζουμε, αλλά να εσωστηθίζουμε. Όχι να εξασκήσουμε την γλώσσα, αλλά να μπορέσουμε να δεχθούμε την πύρινη γλώσσα και να ζητήσουμε τα μυστήρια του Θεού. Με το να μαθαίνει κανείς πολλά, για να αποκτήσει γνώσεις και να κάνει τον δάσκαλο στους άλλους, και ο ίδιος να μη τα εφαρμόζει, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να φουσκώνει το κεφάλι του με αέρα, και το πολύ – πολύ να ανέβει στη Σελήνη με μηχανές. Ο σκοπός του χριστιανού είναι να ανέβει στον Θεό δίχως μηχανές.
ΠΗΓΗ : Π. Μ. ΣΩΤΗΡΧΟΣ, ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ, εκδ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 2009, σ. 34.
Πηγή: tribonio.blogspot.gr
ΠΗΓΗ:ΔΙΑΚΟΝΗΜΑ
πηγή μου

....

Ο χρήστης Yahoo Ελλάδας - Ειδήσεις πρόσθεσε νέα φωτογραφία.
Μου αρέσει! · ·

Με εικόνα και "ήχο"

Ο χρήστης Yahoo Celebrity Ελλάδας πρόσθεσε νέα φωτογραφία.
Μου αρέσει! · · ·

Πάμε!


Έτσι, για να πάμε παραπάνω!

Νίκος Ξυλούρης και την εικόνα σου σεβάστηκα...

Γελάστε, κλάψ' τε, διαλέξ' τε! Ότι σας "ταιριάζει"...

Πρώτη φορά πάω τόσο νευριασμένη για ύπνο!

Η αφορμή, εδώ!

Κουτάκια, γιοκ!

Κρίμα, δεν έρχεται μία - μία ανάρτηση εκεί! (απ' το ταμένο blog)
Ξέρω, σας ζάλισα, αλλά είπα:
"Εγώ μπορεί να μη μάθω να το χειρίζομαι το γκουγκλ +, αλλά αφού έγινε κατά λάθος, ας στείλω πάνω κάποια θέματα, ίσως ενδειαφέρουν!"
Καλές γιορτές σε όλους σας!
Εγώ όμως, όπου βρω κουτάκια και μ' αρέσει, θα στέλνω!
Να ξέρετε!