Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

«Βγήκαν λάδι» για χρέη εκατομμυρίων ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

«Βγήκαν λάδι» για χρέη εκατομμυρίων ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ


«Βγήκαν λάδι» για χρέη εκατομμυρίων ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ           Με πιο σκληρό ποινολόγιο και αγωγές για καταδολίευση σκοπεύει το ΥΠΟΙΚ να «πιάσει» στη φάκα μεγαλοφοροφυγάδες 
«Φέσωσαν» το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ και την «έβγαλαν καθαρή» με μόνο λίγες χιλιάδες ευρώ. Σε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις Βολιώτες επαγγελματίες που «χρέωσαν» την εφορία με οφειλές από 1,5 εκ. ευρώ μέχρι και 4,5 εκ. ευρώ δικάστηκαν με δυνατότητα εξαγοράς της ποινής στο ποσό των 76.000 ευρώ!
Την ίδια ώρα εκατοντάδες μικροεπαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χρέη των 20.000 και 30.000 ευρώ και σέρνονται στα δικαστήρια.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Η τελευταία απόφαση που εκδικάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αφορούσε σε επαγγελματία που χρωστούσε στο Δημόσιο και παραβίασε τις προθεσμίες καταβολής των οφειλών. Ετσι ενώ έφτασε ατομικά να οφείλει συνολικά το ποσό των 4,7 εκ. ευρώ τα οποία είχαν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ Βόλου και έγιναν ληξιπρόθεσμα, παραβίασε με πρόθεση, όπως τονίστηκε από το δικαστήριο, την προθεσμία καταβολής των οφειλών του και δεν εξόφλησε ποτέ.
Το τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε χρόνων, απόφαση που μάλιστα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και με δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με 20 ευρώ την ημέρα, ήτοι συνολικά να πληρώσει περίπου 76.000 ευρώ, όταν οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ήταν 4,6 εκ. ευρώ!!
Αντίστοιχα πριν από λίγους μήνες, δύο επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών χρόνων για χρέη 1,5 εκ. ευρώ και πάλι με αναστολή και δικαίωμα εξαγοράς της ποινής προς 5 ευρώ την ημέρα, δηλαδή περίπου 43.000 ευρώ. Έχοντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις φροντίσει να «μεταφέρουν» την περιουσία τους σε παιδιά και εγγόνια, δεν κινδυνεύουν με κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας.
Ετσι το «πάρτι» εις βάρος των πολλών συνεχίζεται μαζί με την «ασυλία» σε μεγαλοφοροφυγάδες που παραμένει άγνωστο εάν ελέγχθηκαν ποτέ οι τραπεζικές τους καταθέσεις τις περιόδους που δημιούργησαν τα μεγάλα χρέη στο Δημόσιο και εάν προχώρησαν σε εικονικές μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου να μην «χάσουν» περιουσιακά στοιχεία.
Ερωτηματικά ζητούν απαντήσεις 
Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι οι μοναδικές καθώς καθημερινά σε όλη την επικράτεια υπάρχουν αντίστοιχες υποθέσεις για τις οποίες μεγαλοφοροφυγάδες έχουν «ξεφύγει» με ποινές χάδι και με περιουσίες ατόφιες μετά από αυτό αφού χρειάστηκε να καταβάλλουν ελάχιστα χρήματα έναντι όσων χρωστούσαν για να πάψει κάθε ποινική δίωξη εναντίον τους.
Κύκλοι του νομικού και του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφραζαν πραγματικά την απογοήτευσή τους τονίζοντας ότι «η Πολιτεία λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς για πολύ μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη, επιχειρηματίες έχουν «απαλλαγεί» καταβάλλοντας επουσιώδη ποσά, όταν μικρομεσαίοι και μικροεπαγγελματίες έχασαν εκτός από τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους προκειμένου να ξεχρεώσουν το Δημόσιο.
«Το κράτος έπρεπε να έχει αναπτύξει μηχανισμούς που να ελέγχουν καταρχήν εάν υπάρχει πρόθεση και δόλος όταν βλέπουν μεγαλοεπιχειρηματίες να παραμένουν μεγάλοι οφειλέτες και ενώ μπορούν να ξεχρεωθούν, μόνο και μόνο για να πληρώσουν λιγότερα και να απαλλαγούν από κάθε ποινική δίωξη. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να μην ελέγχονται τραπεζικοί λογαριασμοί ή εάν βγήκαν χρήματα στο εξωτερικό, την περίοδο που ο επιχειρηματίας που ελέγχεται, χρωστούσε στο Δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» υπογράμμισε νομικός του Βόλου που ασχολείται με παρόμοιες υποθέσεις και έχει παρακολουθήσει πολλές ανάλογες υποθέσεις.
«Επιβάλλεται να εξετάζεται επίσης εάν υπάρχει δόλια προσπάθεια του οφειλέτη να αποφύγει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του προς τους δανειστές του, μεταβιβάζοντας ή αποκρύπτοντας τα περιουσιακά του στοιχεία» συμπληρώνει ο ίδιος , εκτιμώντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις , υφίσταται καταδολίευση δανειστών, η οποία θεωρείται ποινικό αδίκημα και έχει ποινικής και αστικής φύσεως συνέπειες.
Ως ποινικό αδίκημα, η καταδολίευση των δανειστών συνιστά ωστόσο πλημμέλημα, που τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 2 έτη ή με χρηματική ποινή. Μάλιστα για να ασκηθεί ποινική δίωξη, απαιτείται έγκληση εκ μέρους του δανειστή, η οποία ασκείται εντός 3 μηνών, από τότε που πληροφορήθηκε την καταδολιευτική πράξη (π.χ με έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τιμωρείται και εκείνος που δέχεται την καταδολιευτική ή εικονική μεταβίβαση, π.χ. τα τέκνα, που δέχθηκαν μία δωρεά από τον οφειλέτη-πατέρα τους, γνωρίζοντας ότι γίνεται για λόγους αποφυγής υποχρεώσεων του πατέρα.
Τρέχουν να αλλάξουν το νόμο
Το Υπουργείο Οικονομικών βλέποντας τη μεγάλη απώλεια εσόδων, σκοπεύει να προχωρήσει σε «στενό μαρκάρισμα» για τους μεγαλοοφειλέτες και συγκεκριμένα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ με την ενεργοποίηση μέτρων που δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, όπως η άσκηση αγωγής καταδολίευσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να προχωρεί στην κατάσχεση ακινήτων τα οποία είχε στην κατοχή του ο οφειλέτης, αλλά τα μεταβίβασε εικονικά σε συγγενικά του πρόσωπα (παιδιά, σύζυγο, εγγόνια) προκειμένου να αποφύγει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Αντίθετα, με επιείκεια θα αντιμετωπίζονται οι μικροί οφειλέτες καθώς το ΥΠΟΙΚ στη σύνταξη ενός νέου «φιλικότερου» ποινολογίου, αλλά και στην προώθηση μιας νέας ρύθμισης με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.
Το άγριο κυνηγητό των μεγαλο-οφειλέτων και συγκεκριμένα όσων χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ θα περιλαμβάνει διαδικασίες που θα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς όπως οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και οι κατασχέσεις κινητών αξιών και ακινήτων, ενώ και οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με διαδικασίες-εξπρές.
Εννέα μήνες πάντως μετά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος προστίμων και τόκων που ανεβάζει απότομα την οφειλή από τους πρώτους κιόλας μήνες καθυστέρησης της πληρωμής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκτιμά ότι το σύστημα αυτό δεν αποδίδει και θα πρέπει να επανεξεταστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί «ψαλίδισμα» των προστίμων.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των χρηματικών προστίμων και παράλληλα να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ. Όπως έχει διαπιστωθεί, μεγάλο μέρος των οφειλών -περίπου το 38%- προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα, ενώ μόλις το 0,3% των προστίμων εισπράττεται.
 Ερωτηματικά και για τα δάνεια 
Ενόψει εξάλλου της συζήτησης και της ψήφισης της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, επίσης εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά κυρίως όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τα «θαλασσοδάνεια» των πολλών εκατομμυρίων ευρώ καθώς η επίμαχη τροπολογία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης επιχειρηματικών δανείων μέχρι και 1 εκ. ευρώ. Για τα μεγαλύτερα δάνεια το τοπίο παραμένει θολό καθώς δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "κάτι" που μένει...