Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Στην Ελλάδα «Το καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα»


Ενας δικός μας άνθρωπος, ο Χρήστος Οικονόμου, πολιτικός συντάκτης του «Εθνους», έβγαλε το νέο του βιβλίο με τον τίτλο: «Το καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα».

Το νέο πνευματικό «παιδί» του δημοσιογράφου του «Εθνους» Χρήστου Οικονόμου με τίτλο «Το καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις».
Το νέο πνευματικό «παιδί» του δημοσιογράφου του «Εθνους» Χρήστου Οικονόμου με τίτλο «Το καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις».
Ο βραβευμένος συγγραφέας-δημοσιογράφος, στο καινούργιο πνευματικό του παιδί, που γεννήθηκε στον καιρό της κρίσης από τις εκδόσεις «Πόλις», ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης ανθρώπων που βρίσκονται σε πτώση και μάχονται μόνοι τους, για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μακριά από την πόλη, σε ένα νησί.
«Ο τόπος όπου εκτυλίσσονται οι ιστορίες είναι ένα νησί, μικρογραφία της Ελλάδας. Η Ελλάδα στο βιβλίο δεν είναι μόνο ένα σκηνικό, αλλά είναι το αιώνιο πρόβλημα...», λέει ο Χρήστος Οικονόμου: «Ολη μου η αγωνία συγκεντρώνεται σε αυτό, δηλαδή στο τι σημαίνει να ζεις εδώ, πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την καθημερινότητά τους και ποιο το μέλλον τους. Παλεύουν οι ήρωες να βρουν λύσεις, να βρουν τον δρόμο τους. Το βασικό στοιχείο του βιβλίου είναι ο αγώνας που κάνουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».
Το «Καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα» είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας διηγημάτων για τους εμφυλίους που διεξάγονται σ' ένα νησί του Αιγαίου.
Η Αρτεμη και ο Σταύρος, που πετάνε χαρταετό τον Ιούλιο, πάνω στα αποκαΐδια ενός καμένου ονείρου, ο Χρόνης στο καρότσι, που πολεμάει με ζωντανούς και αναστημένους εφιάλτες, ο Τάσος που χάνεται χορεύοντας έξω από μια σπηλιά, ο Λάζαρος το Τόξο, που το στόμα του αγαπάει το όνομα του γιου του.
Αδιέξοδο το μέλλον
Στην Ελλάδα «Το καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα»
Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι εσωτερικοί μετανάστες -άνθρωποι, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν αναγκαστικά την Αθήνα ή άλλες μεγάλες πόλεις και εγκαταστάθηκαν στο νησί, παλεύοντας να σταθούν ξανά όρθιοι, να ξεφύγουν από ένα παρελθόν που αλλάζει διαρκώς και ένα μέλλον που μοιάζει αδιέξοδο για όλους. Ανθρωποι σαν κομμένες γέφυρες, που αγωνίζονται να φτιάξουν από την αρχή τον εαυτό τους, τη ζωή τους, μια νέα χώρα, μια νέα πίστη, έναν καινούργιο κόσμο. Γιατί η αρχή δεν είναι ποτέ πίσω μας. Η αρχή είναι πάντα μπροστά μας. Ο τίτλος του βιβλίου είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται συνεχώς στα κεφάλαια και οι διάφοροι χαρακτήρες της δίνουν και άλλο νόημα:
«Η φράση έχει μια αμφισημία. Ο καθένας και ιδιαίτερα ο αναγνώστης αφήνεται να την ερμηνεύσει όπως εκείνος θέλει. Αυτό για μένα είναι και το όπλο της λογοτεχνίας, να σου δίνει τη δυνατότητα να κινητοποιηθείς διανοητικά και ψυχικά». Ο συγγραφέας είναι φανερό ότι δεν στέκεται στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, ούτε εμπνεύστηκε μόνο από αυτήν: «Για μένα η κρίση είναι πολύ πιο βαθιά από οικονομική. Γι' αυτό και σας είπα ότι η Ελλάδα είναι το αιώνιο πρόβλημα και γι' αυτό πουθενά στο βιβλίο δεν αναφέρεται η λέξη κρίση. Το βασικό ερώτημα του βιβλίου είναι: Εάν αύριο γινόταν ένα θαύμα και γυρίζαμε στο προ κρίσης καθεστώς, θα είχε αλλάξει κάτι στη χώρα; Τι θα ήταν αυτό που θα μας έκανε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ;».
Πλούσιο έργο
Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στον Πειραιά. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων «Η γυναίκα στα κάγκελα».
Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (εκδ. Πόλις, 2010), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και μεταφράστηκε στα ιταλικά (Editori Riuniti, 2012) και στα γερμανικά (C.H. Beck, 2013). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες συνολικά και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
ΒΙΒΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "κάτι" που μένει...