Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» Βόλου

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ζαγοράς στην νέα έκδοση
του Νίκου Διαμαντάκου
Ο Ν. Διαμαντάκος με το νέο του βιβλίου ξυπνάει ιστορικές μνήμες, ψηλαφίζει και συστηματοποιεί μαρτυρίες για μνημεία της Ζαγοράς που άλλα έχουν ξεχαστεί και άλλα περιμένουν την αξιοποίηση τους.
Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών παρουσιάζουν την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» Βόλου παρουσιάζουν την νέα εκδοτική προσπάθεια του Ζαγοριανού συγγραφέα και συνταξιούχου δάσκαλου με τίτλο: «Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς (Πύργοι – Βρύσες – Ηρώα – Προτομές)»
Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου ο οποίος προσφέρει στοιχεία και καταγραφές από την έντονη πολιτιστική κληρονομία της Ζαγοράς η οποία αποτυπώνεται μετά από συστηματική έρευνα ετών φωτίζοντας άγνωστες και γνωστές πτυχές μνημείων που σχετίζονται με τους πύργους της Ζαγοράς, τις βρύσες, τα ηρώα και τις διάσπαρτες προτομές επιφανών Ζαγοριανών.
Την εκδήλωση στηρίζουν και συνεργάζονται για την επιτυχή έκβαση ο Σύλλογος Ζαγοριανών Βόλου και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κώστας Λιάπης, ερευνητής και λαογράφος και ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Καπανιάρης, υπ. Διδάκτωρ Λαϊκού Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τ.Π.Ε.. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρέμβαση του συγγραφέα ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Νίκος Τσούκας, Κοινοτάρχης Μακρινίτσας Πηλίου 1990-2002.
Εκτός από τον χαιρετισμό των συνδιοργανωτών και επίσημων προσκεκλημένων η εκδήλωση θα διανθιστεί από την προβολή αποσπάσματος ντοκιμαντέρ εστιασμένο στη Ζαγορά, παραγωγή του πρώην Δήμου Ζαγοράς που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος για την τουριστική προβολή της περιοχής.
Στις τετρακόσιες εβδομήντα επτά σελίδες του νέου βιβλίου, χωρισμένο σε τέσσερις διακριτές ενότητες που αφορούν τα πυργόσπιτα της Ζαγοράς, τις περίτεχνες βρύσες, τα ηρώα και τις προτομές επιφανών Ζαγοριανών καταγράφονται στιγμές και όψεις της νεώτερης εποχής μιας κωμόπολης που έχει σημαδέψει με την ιστορία της τον πολιτισμό της Μαγνησίας.
Ειδικότερα στο πρώτο μέρος που αφορά τους πύργους μετά από ένα ιστορικό πλαίσιο της εποχής περιγράφονται η μορφή και η διαρρύθμιση των πύργων. Επίσης καταγράφονται οι γνωστοί πύργοι και στη συνέχεια ανά συνοικία (Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Άγιος Γεώργιος, Αγία Κυριακής ή «Παζαριού», Αγία Παρασκευής ή «Περαχώρας») παρουσιάζονται άγνωστοι πύργοι που έχουν χαθεί στο χρόνο. Έπειτα μετά από ανακεφαλαίωση επιχειρείται μια χρονολογική κατάταξη των πύργων καθώς και χρήσιμες περιγραφές για άλλες οικήματα, νεοκλασικά και άλλα παλιά σπίτια.
Στο δεύτερο μέρος που αφορά τις βρύσες παρέχονται χρήσιμα στοιχεία για τη σχέση του άνθρωπου με το νερό μέσα από τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και ερμηνείες βασικών όρων. Στη συνέχεια περιγράφονται οι βρύσες ανά συνοικία της Ζαγοράς και οι βρύσες στην περιφέρεια της Ζαγοράς.
Το τρίτο μέρος αφορά μνημεία ωρώων για μαχητές των Βαλκανικών πολέμων, της εθνικής αντίστασης και άλλα μνημεία της Ζαγοράς. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις προτομές επιφανών ανδρών της Ζαγοράς και του Χορευτού καθώς και προτομές που βρίσκονται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί σε ειδικό ευρετήριο να αναζητήσει τα μνημεία που περιγράφονται στο βιβλίο.
Ο Νίκος Διαμαντάκος μέσα από την λεπτομερή και εξαντλητική του έρευνα αποκαλύπτει ένα άγνωστο έως σήμερα αρχιτεκτονικό θησαυρό της περιοχής που σχετίζεται με τα πυργόσπιτα και αρχοντικά της Ζαγοράς. Ο Διαμαντάκος συνδέει τις περιγραφές των οικημάτων με τους ιδιοκτήτες, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και αναδεικνύει το πλούσιο οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Ζαγοράς. Επίσης καταγράφει με λεπτομερή τρόπο ένα σύνολο κρηνών και βρυσών της περιοχής το οποίο μπορεί να αποτελέσει στον μέλλον ένα σχετικό θεματικό δίκτυο. Ιδιαίτερη είναι και η εργασία του Νίκου Διαμαντάκου για τις προτομές επιφανών Ζαγοριανών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα θυμίζοντας τις ευεργεσίες και την προσφορά των εύπορων Ζαγοριανών ευπατρίδων της εποχής σε όλη την Ελλάδα.
Ο αναγνώστης κρατώντας στο χέρι του αυτό το χρήσιμο και σημαντικό βιβλίο μπορεί να αναζητήσει μνήμες γνωστές και άγνωστες. Οι ντόπιοι Ζαγοριανοί μπορούν να πληροφορηθούν από το γενεαλογικό τους δέντρο … έως ένδοξες ιστορικές στιγμές καθώς και πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτό το χωριό.
Όλοι οι αναγνώστες της Μαγνησίας μπορούν να μάθουν αρκετά και να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για την ιστορία της Ζαγοράς που αποτελεί και κομμάτι της ιστορίας της Μαγνησίας.
Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές καλούν όλους τους Δημότες Ζαγοράς – Μουρεσίου αλλά και κάθε Μαγνησιώτη πολίτη να τιμήσουμε ένα εθελοντή εργάτη της γνώσης όπως ο Νίκος Διαμαντάκος αλλά και να γίνουμε συνοδοιπόροι μιας ιστορικής καταγραφής για την τοπική ιστορία της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "κάτι" που μένει...