Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Για εμπόδιο κάθε λησμονιάς, στο θολό της μνήμης λιμάνι - Επίλογος

Για εμπόδιο κάθε λησμονιάς, στο θολό της μνήμης λιμάνι - Επίλογος

Έτσι, ακριβώς! "Τα γραπτά μένουν", για να θυμίζουν!

Ούτε που θυμόμουνα "τα πάντα θα θυμάμαι", του τότε, με τόσες λεπτομέρειες... ειδικά για τον χορό!

Μάλλον γι' αυτό, δεν ξαναχόρεψα δημόσια, σχεδόν, από τότε!

Όλα καλά, να ζήσουμε να θυμόμαστε τα σχολικά μας χρόνια!

Κατερίνα Δε. Στα. Πα. 

***

Verba volant, scripta manent

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η φράση «Verba volant, scripta manent» όπου στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν", είναι λατινική παροιμία που συμβουλεύει την αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο που δεν μπορεί ν΄ αμφισβητηθεί έναντι του προφορικού λόγου που μπορεί αντίθετα ακόμα και να ανακληθεί ή να διαψευστεί ως μηδέποτε γενόμενος.
Συνηθέστερη σύγχρονη χρήση αυτής της φράσης είναι περιοριστικά το δεύτερο μέρος scripta manent όπου εξυπακούεται το πρώτο.
Αντίθετα όμως προς τη συμβουλή αυτής της παροιμίας υφίστανται περιοχές όπου ο προφορικός λόγος θεωρείται εθιμικά ιδιαίτερα ισχυρός με συνέπεια ο γραπτός ειδικότερα όταν αφορά κάποια μόνιμη υπόσχεση, ακόμα και να αποφεύγεται ως δηλωτικό προσβολής και υποτίμησης του υποσχόμενου επίφοβου για τυχόν αθέτηση.

Λαογραφία

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κρήτης αλλά ιδιαίτερα της Μάνης, ο προφορικός λόγος έχει πολύ βαρύνουσα σημασία. Ακόμα και στη δεκαετία του 1980 πολλά αντικείμενα ακίνητης περιουσίας μεταβιβάζονταν δια του προφορικού λόγου παρουσία μαρτύρων και στη συνέχεια συντάσσονταν σχετικά έγγραφα (συμβόλαια) «για την ικανοποίηση ανάγκης του κράτους» (οικονομικών υπηρεσιών) όπως υποστήριζαν οι ίδιοι και όχι δικής τους.

Πηγές

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.18ος, σελ.1051.
Πηγή

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "κάτι" που μένει...